Gyorsan elterjedhet a zöld energia ezen formája!

Sajnos nem a Trónok Harca elevenedik meg, hanem Google 2013-ban vette meg a Makani Power nevű céget, amely papírsárkányokkal termel energiát. Ki gondolná, de a cég egyszerűen csak keresett egy szelesebb területet, ahol megcsapolták a szél energiáját.

A szerkezetek feljuttatása után nagy köröket leírva egy vékony vezetéken keresztül juttatta a vissza a földre a megtermelt energiát.

Az ilyen turbinák legyártása 90 százalékkal kevesebb alapanyagot kell felhasználni, mint egy fixen rögzített turbina létrehozásához, mégis 50 százalékkel több energiát termel, mint amennyire a rögzített turbinák képesek.  Mivel nagyobb magasságban nagyobb is a légmozgás így nagyobb hatékonysággal működik az ilyen 'sárkány-erőmű'.

A sárkány-repülők további előnye, hogy sokkal több helyen képesek tiszta energiát termelni, mint a fixen rögzített turbinák. Míg a megszokott szélerőműveknek az olyan hely az ideális, ahol a szél már 100 méter magasságban elég erős ahhoz, hogy energiát termeljen, addig a sárkányoknak a 250 méteres magasság sem okoz gondot. És ebben a magassági tartományban már sokkal több helyen elég erős a szél az energiatermeléshez.

A ezen erőművek használatánál a legnagyobb kihívás, hogy nincs fix talapzat. A sárkánynak pedig nemcsak magát, de a kábelt is tartania kell amivel rögzítik, illetve az áramot lehozzák. Ez a költségek növekedésével jár, és még biztonsági kockázatokat is bevisz a rendszerbe. Hiszen egy elszabadult sárkány nagyon komoly veszélyeket hordoz magában.

Jelenleg még nem tudjuk, hogy mikor kerülnek ezek a berendezések forgalomban, de az biztos, hogy a cég már keres hasonló berendezések értékesítésekre munkatársakat.

TUDTA? A szélenergia a szél erősségének növekedésével hatványosan növekszik. Ez azt jelenti, hogy kétszer nagyobb szélben 8-szor több áramot tud termelni. Csak gondoljunk bele, hogy az átlagos 50-60 kilométeres földközeli átlag szélsebességhez képest nagy magasságban uralkodó magas sebességű légáramlatok mennyi energiát jelenthetnek számunkra!
 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!