Szél energia befogása 300-500 méteren

Papírsárkányokkal energiatermelés? Igen, lehetséges, a Makani nevű cég, Makani Energy Kite néven, már évek óta fejleszti ezt új találmányt, ami igazából 2 meglévő dolgot ötvöz: a sárkányrepülők elvét, és a szélerőműveket.



A céget 2013 a Google vette meg, legutóbbi források szerint a prototípusok gyártása után, végre elindul a széria gyártás is, hiszen a cég már értékesítőket is keres.

A szélturbinákkal ellentétben a sárkányoknak nem okoz problémát, hogyha nem fúj állandóan a szél. A magasság növekedésével ugyanis a szél egyre gyakoribb. 5 m/s-os szélsebesség 10 méteres magasságban az évnek csak kb. 35%-ában, 500 méteres magasságban viszont már az év 70%-ában mérhető. Így a síkságon újabb helyszínek jöhetnek számításba a szélenergia hasznosítására. Egy további előny, hogy egy ilyen létesítmény megépítésének költségei lényegesen kisebbek, hiszen nincs szükség több száz tonnás toronyra, és nem csak szárazföldön, de vízen is alkalmazhatók, ahogy a szélkerekek is, de ebben az esetben sincs szükség torony elhelyezésére.

 

A szimulációk szerint egy 24 sárkányból álló létesítménnyel évente 120 GWh áramot lehet majd termelni. Összehasonlításul: egy 2 MW-os szélerőmű 4 GWh elektromos energiát állít elő évente.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!